Yoshi Yamauchi

wordt vertegenwoordigd door:

Galerie Mariska Dirkx

galerie.dirkx@gmail.com

yoshi-y@freenet.de

Ein Vogel in der Asche
Hommage an Alberto Burri

Motivatie

Ik hou me bezig met het versmelten van vlakglas met metaalfolie en/of stukjes metaal. Schilderachtige elementen worden met zwarte contourverf, matwit en zilvergeel door inbranden uitgevoerd.

Ook werk ik met asfaltlak, in de zogenaamde „koude“ glasschilderkunst. Deze techniek voorkomt het inbranden. De oppervlakte structuur van het met metaal versmolten glas , wil ik speciaal laten uitkomen. Daarom zie ik vaak af van de presentatie voor een raam en prefereer ik een plaats tegen de wand.

Gelijktijdig ontstaan er drie dimensionale werkstukken:  houtkasten waarvan de binnenkant is bekleed met spiegels, waarin ik een binnenleven , met kleine objecten ontwerp. Deze objecten worden dan afgesloten met glasplaten, waardoor een eigen wereld ontstaat.

Glas versmelten , Fusing

Diverse glaslagen worden in een glasoven met elkaar versmolten. Door de toevoeging van pigmenten, organische materialen ,metalen etc kunnen verschillende effecten gecreëerd worden. De hoogte van de temperatuur in de oven
( tussen 780 °C en 830°C ) bepaalt hoe ver het glas versmolten wordt.


Brandschilderen

Dit is een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen. In de Middeleeuwen werd deze al toegepast met als belangrijkste doel het versieren van kerkramen. Vaak wordt brandschilderen gecombineerd met glas in lood.
Met behulp van een penseel wordt een mengsel van, azijn,water of olie en pigmenten op het glas aangebracht, waarna de pigmenten in een oven op 600°C temperatuur in het glas worden gebrand. Als eerste worden op basis van een ontwerptekening de contourlijnen aangebracht en gebrand, daarna de schaduwen en als laatste de kleuren.