Wilfried Grootens

wilfried.grootens@t-online.de
www.wilfriedgrootens.de
Waves 2010
w.t.s.b.b. 2016

Motivatie

Ik geef de voorkeur aan  floatglas dat normaal in de handel beschikbaar is. In eerdere werken sneed ik dit tot lamellen, stroken glas, in iets veranderende vormen, die ik  tussen rvs, steen, hout of steenkool stapelde. Er ontstaan velden die het licht bundelen, blokken die helder worden, of gekleurd glas. Al deze effecten vormen onderbrekingen in een materiaal dat contrasterend is met doorschijnend glas . Later ging ik dunne glazen „dozen“ maken, waarin ik vierkante, kleurrijke beschilderde schijfjes stapelde. Daaruit ontstond de serie: „ Where the shark blow bubbles“.

Tegenwoordig werk ik hoofdzakelijk op deze manier. Met fijne penseelstreken schilder of teken ik op glasschijven, die op elkaar gelegd en verlijmd worden. Het gevolg is dat in het glas naar het lijkt zwevende, driedimensionale lichamen worden gevormd.

Net als bij de hiervoor beschreven glasobjecten lossen deze beelden op, min of meer afhankelijk van de hoek waaronder de waarnemer naar het object kijkt. Het geschilderde wordt door het aan alle kanten gepolijste objectblok naar binnen weerkaatst. Zo ontstaan variaties in vormen, spiegelingen, aanblikken van het zelfde object afhankelijk van de positie van de waarnemer.Snijden, stapelen, schilderen, lijmen.

Stroken glas worden gesneden met een glassnijder, gestapeld en verlijmd. Eventueel wordt door schilderen of tekenen een driedimensionale vorm gecreëerd.