Therese Bouwens

theresebouwens@hccnet.nl
www.theresebouwens.nl

Hart 12 Pure

Hart 30

Motivatie

In glas vind ik, naast de ongelofelijke verscheidenheid in verwerkingsvormen een nieuwe beeldtaal: Teder en subtiel naast robuust en stoer, glas heeft dat allemaal in zich. Méér dan andere materialen, heeft glas voor mij een eigen persoonlijkheid.
Vooral warm glas tolereert geen achteloosheid en vluchtige acties maar eist 100% aandacht en inzet, met minder neemt glas geen genoegen. Het uiteindelijke glasobject beschouw ik als het resultaat van een samenwerking van het materiaal en mijzelf.
In mijn werk speelt de mens als individu in relatie tot zijn soortgenoten de hoofdrol. Wat maakt je tot wie je bent? Hoe ga je om met je talenten, verwachtingen en tegenslagen?

Het hart staat voor mij centraal, niet alleen is het een vitaal orgaan maar het is tevens een krachtige metafoor. In iedere taal en cultuur neemt het hart een belangrijke plaats in. Liefde of het gebrek eraan voel je in je hart. Een hart kan smelten of verstenen. Voor velen herbergt het hart de onsterfelijke ziel of de kern van iemands persoonlijkheid. Opvoeding, dromen, talenten, ervaringen, geluksmomenten en tegenslagen: alles kleurt en vormt het hart. Zo ook mijn harten, waarin de scherven bijeen geraapt zijn en de wonden gelikt. Ieder hart is uniek.

Ik giet mijn glasobjecten in een zandmal. Dit maakt de vorm zwaar en stevig en geeft de glashuid iets ruws en aards, zoals de gelooide huid van een oude man. Of zoals ons lichaam, dat door ervaringen en littekens getekend wordt.
De geblazen bovenkant ontstaat doordat een gat in de stollende huid van het hete glas wordt afgedicht met een natte stok. De stoom die ontstaat uit het vocht van de stok, blaast het glas uit.


Glasgieten in een zandmal, stoomblazen.

Bij deze techniek wordt het het glas gegoten in een zandmal.
De geblazen bovenkant ontstaat doordat een gat in de stollende huid van het hete glas wordt afgedicht met een natte stok. De stoom die ontstaat uit het vocht van de stok, blaast het glas uit.