Rachel Aksoy

artglas@gmail.com

Motivatie

Hoe ben ik met glas in aanraking gekomen?

We bezochten in 1988 het huis dat we wilden kopen. Daar zaten glas-in-lood ramen in en ik ben op dat moment verliefd geworden op het huis (of waren het de ramen?). De glas-in-lood panelen hadden een mysterieuze uitstraling en het spel met het licht was geweldig. Dat boeit me tot op de dag van vandaag nog altijd enorm. 

Ik heb bijna alle facetten van werken met glas ervaren en uitgeprobeerd. Het medium glas blijft me boeien. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij het maken van glaskralen. Ik vind het heerlijk om achter de brander kralen te maken. Het blijft een verrassing wat er de volgende dag uit de oven komt. Het is een heel delicaat proces waarin je je steeds verder kunt ontwikkelen. Veel van de glasblaas technieken worden ook bij de brander gebruikt. Ook technieken in fusen komen terug in glaskralen maken, zoals insluiten van metalen, poeders, haren enz. Voor deze tentoonstelling heb ik een nieuw techniek uitgeprobeerd, het werken met een handbrander.

Werken aan de brander

Glasblazen aan een brander gebeurt door ronde glazen buizen in de vlam van een gasbrander te houden. Wanneer de temperatuur juist is gaat men rustig lucht in de buis blazen, terwijl men rustig en regelmatig de buis blijft draaien. Een andere wijze om glazen voorwerpen te maken is die van massieve staven in de vlam te houden en dan bij de juiste temperatuur aan elkaar te plakken. Ook massieve glasbuizen kunnen in een vorm gebogen of aan elkaar geplakt worden.
Veel van de glasblaas technieken worden ook bij de brander gebruikt. Ook technieken uit fusen komen terug in glaskralen maken, zoals insluiten van metalen, poeders, haren enz.