Ingrid Capozzi

ingridcapozzi@yahoo.com
www.ingridcapozzi.com

Motivatie

Werken met glas geeft mij de mogelijkheid om unieke wandobjecten te maken waarbij ik de toeschouwer wil boeien door het versmolten en gegoten glas als venster voor achterliggende lagen te gebruiken. Hoe dichter je bij mijn object komt, hoe meer details zichtbaar worden. Het is vaak intiem werk, soms in meerluiken gemaakt. In het glas zelf zijn lijnen, kleur, luchtbellen e.d. zichtbaar, in en achter het glas verschuilen zich diepere lagen, die in meer of mindere mate in het oog springen.

Opgaan in een leegte, een landschap, ver weg van wegen, bebouwing en autos. Dat is waar al mijn zintuigen volledig open komen te staan. Door de rust. Je kijkt niet alleen, je ziet ook echt. Je hoort niet alleen, geluiden komen intens binnen. Het is het verlangen naar deze momenten, dat mij aanzet om ieder jaar weer de stilte van de natuur op te zoeken. Deze sfeer komt als vanzelf in mijn werk naar voren.

Met glas kan ik ontdekken en zwerven. Ieder paneel geeft aanknopingspunten voor een volgend werk. Het is een meanderende tocht die ik in mijn werkplek, meestal zelf, maar soms in samenwerking met anderen, met veel voldoening afleg. De mooiste momenten zijn die van verwondering. Glas is een prachtig medium met bijzondere kwaliteiten. Door verhitting, chemische reacties en toevoegingen ontstaan er intrigerende effecten. Licht speelt met de panelen, de inval en de lichtbron hebben effect op de intensiteit van kleur, reflectie en het zichtbaar zijn van details. Zo blijft een werk mij lang boeien en verwonderen.

Maar ook thuis, als het net geregend heeft en de stenen in de tuin nat zijn en de druppeltjes aan takjes hangen; dan lijkt de wereld van glas. Een dun laagje dat reflecteert en waar je doorheen kijkt en wat onderliggende lagen afdekt. Als je je positie ook maar iets aanpast, dan zie je iets anders. Dat is boeiend, dat is mooi!


Glasgieten in een mal

Bij deze techniek wordt vloeibaar glas van 1200°C in een mal gegoten. Pigmenten en andere materialen kunnen tijdens het gieten mee verwerkt worden.

Glas versmelten, Fusing

Diverse glaslagen worden in een glasoven met elkaar versmolten. Door de toevoeging van pigmenten, organische materialen ,metalen etc kunnen verschillende effecten gecreëerd worden. De hoogte van de temperatuur in de oven 
( tussen 780°C en 830°C ) bepaald hoe ver het glas versmolten wordt.