Fusswaschung
Voorbeeld glas en beton.Kerkportaal
Katholische Kirche Heiligen Geist Hattingen -Nordstadt

Motivatie

Je zult je afvragen, waarom juist glas? Ik heb een technische opleiding als bouwvakker - schilder tot het certificaat van de meester en een diploma aan het College van Schilders in Stuttgart. Tijdens de daarop volgende studie aan de kunstacademie in Stuttgart met Prof. Rudolf Yelin leerde ik de kunst van het glas kennen en koos ik meteen voor de glasrichting. Daar maakte ik kennis met het fascinerende materiaal glas , in al zijn schoonheid en schittering, het opvangen en het omzetten van licht in een nieuwe wereld van kleurrijk licht. Na de studie was, naast het vrije schilderen op het gebied van glas ontwerp, vooral het ontwerp van ramen mijn taak. Tot heden.

Een bijzondere uitdaging bij de toepassing van de techniek glas waren glasoppervlakken met thema’s in kerken. Het ontwerp van grot frontportaal in St. Marien Schwelm en de grote ronde raam in St. Konrad Duisburg met het Zonnelied van Saint Jean. Francis en de roos venster in St. Clement Dortmund - Hombruch. Er zijn ook 13 vensters, elk met verschillende thema's over belangrijke persoonlijkheden van de katholieke kerk  zoals bisschop Oskar Romero, paus Johannes. XXIII, c. Paulus II, Edith Stein en anderen.

 


Glas in lood

Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodstrippen, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern.


Glas in beton

Glas in beton is een techniek waarbij stukken gekleurd glas in beton worden gegoten en is daarmee verwant aan de glas in lood raam techniek .In plaats van loodprofielen vormt een gietbeton de verbinding tussen de stukken glas. Tussen het glas krijg je met deze techniek grotere bruggen dan bij glas in lood ramen. Het contrast met de achtergrond is veel groter waardoor het gekleurde licht veel intenser de sfeer in de ruimte bepaald.
Ook is het mogelijk dat er een onregelmatige betonnen raamwerk structuur in een wand wordt aangebracht waarbinnen gekleurd glas wordt aangebracht.