Eef Wezenberg 

wezenberg46@gmail.com

www.eefwezenberg.wixsite.com/eye4glass

Laarbeek

VensterMotivatie

Rond mijn 50e ben ik me intensief met vormgeving en architectuur bezig gaan houden. Enerzijds oud genoeg om een beter oog voor schoonheid te hebben en een kans een nieuwe weg in te slaan. Mijn mathematische achtergrond en het gegeven zelf handvaardigheidsles gegeven te hebben, hebben mij als het ware die richting ingestuurd. Tijdens mijn zoektochten naar mooi glas voor mijn collectie werd ik in Novy Bor in een bedrijf, waar met optisch kristal gewerkt werd, uitgedaagd zelf iets te ontwerpen.

Met vallen en opstaan heb ik daarna geleerd wat de mogelijkheden en beperkingen kunnen zijn van dit materiaal. Het veranderen van kleuring heeft mij gefascineerd. Ik probeer objecten te realiseren die afhankelijk van de plaats vanwaar je kijkt een ander beeld of illusie geven. Eenvoud van vormgeving is ten dele een voorwaarde om objecten te maken, maar het is ook de eenvoud van figuren die het bewegen van de kleur in het kristal versterkt. De geometrische ontwerpen zijn meestal gebaseerd op basale mathematische figuren en soms geïnspireerd door de werkelijkheid.

Daarnaast is het proces van bedenken en ontwerpen tot aan het moment van gerealiseerde producten een activiteit die veel communicatieve vaardigheid vraagt.

Hoewel in Tsjechië en Slowakije ook glaskunstenaars op hoog niveau werkzaam zijn met optisch kristal is deze richting in Nederland nauwelijks ontwikkeld.


Optisch geslepen glas

Optisch kristal wordt fabrieksmatig gemaakt en is te koop in blokken en staven in diverse kleuren en transparant. Door de aard van het materiaal heeft optisch kristal een grote lichtdoorlaatbaarheid en kunnen daardoor kleureffecten bereikt worden, die de illusie wekken dat er veel meer gekleurd is. Op basis van het ontwerp worden de vormen geslepen en gepolijst en zonodig gelijmd. De verlijming vindt plaats door middel van UV- licht