Charlotte van Wouwe 

charlottevanwouwe@gmail.com
www.charlottewow.weebly.com

SOPLARTE is een ensemble van musici die  spelen op mondgeblazen glazen windinstrumenten gecreëerd door Charlotte Van Wouwe.

Zij zullen tijdens de opening van de glasexpositie: 

 Glas: Wat Anders ?! ' een klein concert verzorgen.

Limited edition
iha jewelry

Motivatie

Charlotte Van Wouwe (°1988) studeerde vrije kunsten optie glaskunst aan Sint-Lucas Hogeschool Gent. Gepassioneerd door glasblazen én blaasinstrumenten, voerde ze in het kader van haar opleiding een onderzoek naar de mogelijkheid van glazen blaasinstrumenten. Zo ontstond SOPLARTE.

De ranke conische vormen en de verscheidenheid in grootte en curves zijn evenzeer het resultaat van de experimenten van de glasblaaster als van de wil van de materie zelf: niet alleen de glasblaaster leidt het glas, ook omgekeerd geldt dit. Met hun conische uitlopende buis en glazen mondstuk gebaseerd op dat van trompetten zijn de instrumenten verwant aan de allereerste ventielloze trompetten of etnische blaasinstrumenten. De klank is echter door de materie volstrekt uniek: helder en hees tegelijk, met een kleurspectrum dat gaat van vol-warm naar messcherp. Elk instrument heeft door zijn unieke grootte een eigen grondtoon. De speler kan door blaastechniek en lipstand een beperkte reeks boventonen produceren.

De visuele kracht van deze broze instrumenten wordt in de performances van Soplarte nog versterkt. De spelers bewegen zich tijdens het samenspel in de ruimte, nemen afstand, naderen elkaar, en creëren hierdoor een visueel-ruimtelijke pendant van het muzikale traject dat ze afleggen. De muziek is immers het resultaat van een grotendeels improvisatorisch spel volgens op voorhand afgesproken spelregels. Enkele bakens zijn op voorhand uitgezet, maar elk optreden opnieuw zullen de spelers tijdens het spelen zelf een uniek traject uitstippelen. Een concert van Soplarte heeft hierdoor veel weg van de voltrekking van een bezwerend breekbaar ritueel, met een intensiteit die zowel voor de uitvoerder als voor de luisteraar van begin tot einde spannend blijft.


Glasblazen

Glasblazen is het vervaardigen van glazen voorwerpen door lucht te blazen in roodgloeiend dik vloeibaar gemaakt glas.

Het is een techniek  waarbij met een stalen pijp vloeibaar glas van ongeveer 1130°C uit een pot gehaald wordt. De pijp wordt telkens rond gedraaid en het glas wordt met een natte houten vorm gevormd en op de pijp gecentreerd. Door de pijp wordt lucht ingeblazen waardoor het object groeit. Met een natte krant kan, al rollend op de glasblazers stoel, de vorm van het object met de hand worden aangebracht.  Kleuren kunnen door toevoegingen van pigmenten aangebracht worden.